Marchwiowo - porowa zupa krem + kotlety mielone z łopatki wieprzowej, papryki i otrąb pszennych



Dzisiaj przepis na pyszną zupę! Przyznam, że jestem typem eksperymentatora i nigdy do końca nie wiem ile czego użyłam. Mam jednak nadzieję, że te przybliżone proporcje ułatwią Wam przygotowanie takiej zupki :)
Do zupy przygotowałam kotlety mielone z otrębami pszennymi.

Co potrzebujemy?

Do zupy:
  •  1,5 - 2kg marchwi
  • 2 duże pory
  •  cebulę
  •  3 ząbki czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • bulion (ja tym razem użyłam bulionu z kostki, jednak myślę, że wywar przygotowany na mięsie byłby lepszy)
  • oliwa z oliwek/masło - wg uznania
  • śmietana
  • przyprawy... i tu zaczynają się schody :) Wg mnie każdy powinien przyprawiać jak chce, jednak ja użyłam: pieprzu, soli, pietruszki, liścia laurowego, bazylii, majeranku, chilli, słodkiej papryki, kurkumy i cukru

Do kotletów:
  • 2 jajka
  • 500g mięsa mielonego (ja użyłam świeżej łopatki wieprzowej)
  • szklanka otrąb pszennych
  • jedna duża papryka (ja użyłam czerwonej, ale żeby było kolorowiej można wykorzystać także żółtą, czy zieloną)
  • szczypta bułki tartej
Przygotowanie

ZUPA
1. Posiekać cebulę, czosnek i porę (nie musi być bardzo drobno, bo i tak później wszystko będziemy musieli zblendować)
2. Posiekane warzywa zeszklić na oliwie z oliwek najlepiej w dość dużym garnku
3. Obrać i pokroić ziemniaki oraz marchewkę
4. Dodać warzywa do garnka
5. Przyprawić je wedle smaku (naprawdę, różni ludzie lubią różne rzeczy - polecam sól i pieprz, majeranek, kurkumę, bazylię, słodką paprykę. ja dodałam także chilli, bo lubię ostre potrawy, a także cukru, żeby troszkę złagodzić smak)
6. Do lekko podsmażonych warzyw wlewamy wcześniej przygotowany bulion
7. Gotujemy ok 30 min, do momentu aż marchew oraz ziemniaki będą miękkie
8. Całość miksujemy na gładką masę
9. Na koniec zupę przystrajamy śmietaną oraz pietruszką

KOTLETY
1. Mięso mieszamy z jajkiem i odrobiną bułki tartej
2. Kroimy paprykę na drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa
3.Do dobrze wymieszanej całości dodajemy otręby pszenne
4. Wszystko mieszamy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu
5. Mięso formujemy w kuleczki
6. Podsmażamy je z jednej i z drugiej strony na patelni, następnie przykrywamy aby lekko udusić kotlety

Ja podałam zupę i kotlety razem, jako jedno danie ;) Sama zupa mogłaby być mało treściwa, dlatego postanowiłam zrobić do nich zdrowszą wersję mielonych. Oczywiście zamiast kotletów zupę można podąć z grzankami czy groszkiem ptysiowym, a kotlety wykorzystać do drugiego dania.

Czekam na Wasze opinie!

Smacznego!

p.s. przepraszam za słabe zdjęcia, ale były robione telefonem. 



Komentarze

  1. Z przepisu na zupkę na pewno skorzystam, szczególnie, że teraz chłodne dni i z przyjemnością taką zjem :)
    zapraszam do siebie na nowego posta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To daj znać jak wyszło! :)
    Bo ja nigdy nie pisałam przepisów, więc jestem ciekawa.
    Pozdrawiam cieputko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią :)
Dziękuję za każdy komentarz. Jest mi niezwykle miło, że poświęciłeś mi czas.

Popularne posty