Zupa krem z cukinii
Sezon na cukinię w pełni, więc trzeba z niego korzystać.
Dlaczego warto jeść to warzywo?
Cukinię można jeść na surowo, ale można też z niej przygotować wiele pyszności - leczo, placuszki, spaghetti albo zupę. Dziś przepis właśnie na nią :)
Przepis na około 4-6 porcji
Cukinię obieramy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni przyprawiając solą i pieprzem oraz uważając aby się nie spaliły. Dodajemy także drobno posiekany czosnek. Przerzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą (tutaj zależy jaką konsystencję zupy krem lubicie - jeśli rzadką wlejcie więcej wody). Dodajemy majeranek oraz posiekaną pietruszkę. Gotujemy zupę ok 15 minut. Dodajemy świeżą bazylię i gotujemy jeszcze z 5 min. Blendujemy na krem. Jeśli ktoś lubi intensywniejsze smaki możemy dodać jeszcze trochę pieprzu lub chilli. I gotowe :) Szybko, prosto, smacznie i pożywnie.
Zupę możemy podać z pestkami dyni, słonecznika, grzankami, groszkiem ptysiowym. Ja akurat posypałam swoją mieszanką: pestki słonecznika, jagody goji i odrobina rodzynek dla przełamania smaku. Cukiniowy krem znika w ekspresowym tempie.
Smacznego :)
Dlaczego warto jeść to warzywo?
- zawiera dużo witaminy A
- zawiera dużo witaminy B
- zawiera kwas foliowy (idealny dla kobiet w ciąży lub planujących dzieci)
- zawiera jod, beta karoten, żelazo
- nie odkładają się w niej metale ciężkie
- niski indeks glikemiczny
- jest lekkostrawne i niskokaloryczne
- ma właściwości odkwaszające oranizm i idelanie nadaje się do jedzenia podczas detoksu
Cukinię można jeść na surowo, ale można też z niej przygotować wiele pyszności - leczo, placuszki, spaghetti albo zupę. Dziś przepis właśnie na nią :)
Przepis na około 4-6 porcji
- 2 kg cukinii
- ok litra wody
- 4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- świeża bazylia (ok 25 listków)
- majeranek
- sól himalajska
- pieprz czarny
- tłuszcz do smażenia (masło/masło klarowane/olej kokosowy)
- "coś" do posypania
Cukinię obieramy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni przyprawiając solą i pieprzem oraz uważając aby się nie spaliły. Dodajemy także drobno posiekany czosnek. Przerzucamy warzywa do garnka i zalewamy wodą (tutaj zależy jaką konsystencję zupy krem lubicie - jeśli rzadką wlejcie więcej wody). Dodajemy majeranek oraz posiekaną pietruszkę. Gotujemy zupę ok 15 minut. Dodajemy świeżą bazylię i gotujemy jeszcze z 5 min. Blendujemy na krem. Jeśli ktoś lubi intensywniejsze smaki możemy dodać jeszcze trochę pieprzu lub chilli. I gotowe :) Szybko, prosto, smacznie i pożywnie.
Zupę możemy podać z pestkami dyni, słonecznika, grzankami, groszkiem ptysiowym. Ja akurat posypałam swoją mieszanką: pestki słonecznika, jagody goji i odrobina rodzynek dla przełamania smaku. Cukiniowy krem znika w ekspresowym tempie.
Smacznego :)
Do dobrego fit jedzenia trzeba dodać ruch codzienny ! Ja jeżdżę rowerem do pracy :) oto 8 powodów czemu warto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę krem z cukinii, robiłam ją już na miliony sposobów. Głównie dlatego, że jest bardzo prosta i ekspresowa w wykonaniu, przez co miałam fajny obiad i więcej czasu dla siebie przed nauką :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej do takiej zupy dodaję albo grzanki, albo po prostu zajadam z bagietką czosnkową, bo wtedy jest bardziej sycące :)