środa, 15 lutego 2017

Bananowy ciasto-chlebek

Wczoraj były Walentynki, ale także miałam wizytę miłych gości. Postanowiłam więc upiec coś pysznego. Szukałam inspiracji i nawet znalazłam fajne przepisy, jednak niestety albo nie miałam jakiegoś składnika albo ciasto wymagało długiego przygotowania.
Dlatego pokombinowałam trochę sama i stworzyłam coś innego. Moją inspiracją był Murzynek Bananowy Ani Lewandowskiej, a co powstało? :)

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego ciasta... ;)



Składniki: 

100g mąki kokosowej
170g mąki ryżowej
3 duże, dojrzałe banany
2 duże jajka
150ml napoju/mleka ryżowego
60ml rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
5 łyżek karobu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Banany zblendowałam. Dodałam resztę składników. Połączyłam wszystko mikserem na średnich obrotach. Ważne jest aby ciasto nie było zbyt gęste. Pamiętajcie, że mąka kokosowa chłonie dużo wilgoci. Jeśli widzicie, ze ciasto jest bardziej plastyczne niż lejące dodajcie więcej mleka lub dodatkowe jajko. Róbcie to jednak stopniowo.
Keksownicę wysmarowałam tłuszczem i opruszyłam mąką. Wylałam do niej ciasto, które piekłam  50 min w temperaturze 180st z włączonym termoobiegiem. Czy ciasto nie jest jeszcze surowo sprawdźcie drewnianym patyczkiem.

Jak widzicie - czas wykonania to 10 min + pieczenie, czyli naprawdę ekspresowo.
A efekt niezwykle smaczny. Ciasto można jeść bez żadnych dodatków. Jest wilgotne, niezbyt słodkie, o wyczuwalnym smaku bananów z lekkim posmakiem kokosa. Myślę, że będzie idealne także z dodatkiem domowych powideł, co sprawdzę następnym razem.

Smacznego! ;)
Do kawy idealny <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią :)
Dziękuję za każdy komentarz. Jest mi niezwykle miło, że poświęciłeś mi czas.