Placuszki z cukinii z sosem miętowym

Uwielbiam cukinię!
To takie wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować cuda.
Można ją zjeść na surowo, można z niej zrobić makaron i leczo, można ją faszerować, grillować, marynować, można z niej zrobić ciasto... i można z niej też zrobić placuszki.



Dlaczego warto jeść cukinię?
To niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo zdrowe warzywo. Zawiera sporo witaminy C, witaminę A, witaminę B1, wapń, potas, żelazo i szereg innych potrzebnych nam makro i mikroelementów.

Dziś chciałam Wam polecić chyba najszybszy i bardzo prosty przepis na pyszne placki z dodatkiem miętowego sosu. 

Na średnią porcję dla dwóch osób potrzebne będzie:

- 2 cukinie (nie te najmniejsze)
- 1 cebula czerwona
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnie jajko
- około 150 g mąki (pszenna/lub pół na pół z razową)
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
- opcjonalnie marchew
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie jest bardzo proste: możecie albo zetrzeć cebulę, cukinię, czosnek i pomieszać je z jajkiem i mąką i przyprawić, albo jeszcze prościej - wrzucić wszystko do melaksera/blendera :)



Patelnię trzeba rozgrzać, ja osobiście najczęściej smażę placuszki na maśle klarowanym. Następnie nakładać ciasto na patelnię łyżką lub malutką chochelką.
Uformowane placuszki smaż z dwóch stron do zarumienienia (ok 2-3 min z każdej ze stron). I voila! Gotowe :)

Chciałam jednak zaznaczyć jeszcze jedno! Ja mąkę zawsze dodaję na oko i taki też sposób polecam. Cukinie różnią się od siebie poziomem ilości wody. Dlatego zazwyczaj na początku łączę ze sobą tylko warzywa i jajko, sprawdzam konsystencję i dodaję mąkę partiami po kilka łyżek.
Masa nie może być a gęsta, bo placki będą po prostu zbyt mączne i niezbyt smaczne. Ma ona delikatnie i powoli spływać z łyżki, ale też nie kapać. Ma być na tyle gęsta aby udało Wam się uformować i przerzucić placuszka na patelni. I tutaj kolejna kwestia - zależy to trochę od Waszej patelni i  Waszych umiejętności ;) Sama staram się dodawać jak najmniej mąki, bo lubię miękkie i rozpływające się w ustach placki. Jeśli jednak wolicie je bardziej zwarte i takie żeby smażyło się je łatwiej, to polecam dodać jej trochę więcej.

Placuszki te smakują idealnie z sosem miętowym, który jest równie ekspresowy jak samo danie.
Wystarczy tylko połączyć gęsty jogurt naturalny z drobno posiekaną miętą i dodać troszkę soli i pieprzu do smaku. Ja jak zwykle poszłam na łatwiznę i liście mięty połączyłam z jogurtem za pomocą blendera. Miętę można także kupić w proszku na dziale z przyprawami.

Myślę, że sos bazyliowy (robiony na tej samej zasadzie) będzie równie pyszny.

Dajcie znać czy macie ochotę na te cukiniowe placuchy.




Komentarze

  1. Placki z cukinii to mój hit od wielu lat! Uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. 4 cukinie w lodówce... :D już wiem co będzie jutro na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwa pyszność, bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią :)
Dziękuję za każdy komentarz. Jest mi niezwykle miło, że poświęciłeś mi czas.

Popularne posty